Devlet ve Hukuk (Üzerine Yazılar)

Yıllardır hukuk ile siyasal bilimi birbirinden pek ayırmayan, ikisini birlikte inceleyen yapıtları ve yazıları okudum. Bir tek hukuku inceleme bana her zaman kuru bir iş gibi geldi. Siyasal bilimle doğrudan ilgilenmek ise, hukukçu olmam nedeniyle sanki kendi alanımdan çok uzaklaşıyormuşum ve yapmamam gereken işleri yapıyormuşum izlenimi verdi. Ayrıca, siyasal bilimin "bilim" olması nedeniyle beni aşan ve sayısal yöntemleri de bilmeyi gerektiren bir yönüne de pek ısınamadım.

İşte yıllar içinde benim gibi hukukla siyasal bilimi uzlaştırmaya çalışan yabancı bilim adamlarının yazılarından beni etkileyenleri çevirmiştim. Bu çevirileri "Hukuk ve Devlet Üzerine Yazılar" başlığı altında bir kitap olarak yayımlamak fikri ilk olarak Sayın Eren Gündoğan'ın aklına geldi. Ben bu fikre yazılar arasında ilgi kurmanın gerekli olduğu ve bu ilginin de yazılar arasında az olması nedeniyle pek sıcak bakmadım. Ancak daha sonra yazıların ortak noktasının hukuk, devlet ve siyasal bilim arasında bir ilişki kurmaya çalışan yazılar olduğu ve bu nedenle de birlikte yayımlanmasında yarar olduğu sonucuna vardım.

Bu kitaptaki çeviriler hukukçu olup da benim gibi bir tek hukukla yetinmek istemeyen veya siyasal bilimci olup da hukukla da ilgilenmek isteyenlere kanımca bir şeyler verecek ve bu kişileri bu konularda düşünmeye itecektir. Ülkemizde hukuk ve siyasal bilim alanındaki çeviri eksikliği de düşünülecek olursa, bu kitabın yararlı olacağını umuyorum.

Mehmet Turhan, Ankara


Kamu hukukunu, kamu hukuku bilginleri, öğrettikleri ve üzerinde araştırmalar yaptıkları, anayasa hukuku, idare hukuku, hukuk bilimi ve hukuksal yaşam öyküsü gibi alanlar olarak tanımlamakla yetiniyorlardı. Kamu özgürlükleri, yargısal süreç ve yargısal davranış gibi konular aynı temele sonradan eklendi. 

Kamu hukuku uygulamada, siyasal bilimdeki hemen hemen bütün alanlarla yakından ilgili olduğu için, bu disiplinin ana alanlarından biridir. Çağdaş toplumların hukukî yönelişi göz önüne alınırsa, Devlet olgusunun hukukî boyutları olmayan pek az alanı bulunur. Böylelikle, anayasa hukuku, ulusal ve karşılaştırmalı siyasetle; idare hukuku, kamu yönetimiyle; hukuk bilimi, siyasal kuramla; yargısal davranış, siyasal davranışla (ve benzerleri) bağlantılıdır.

Kamu hukukundaki tarihsel yaklaşım; hukukî düşünceler (örneğin, 1928-1929'larda Corwin), anayasal gelişme (örneğin, 1943'de Swisher), anayasal kavramlar ve öğretiler (örneğin, 1938'de Wright), hukuki kuramlar (örneğin, 1960'da McCloskey), ve örnek olay inceleme ve araştırmalarını (örneğin, 1958'de Westin) içine almıştır. 1930'lardan itibaren en fazla ilgi çeken alan, hukuksal yaşam öyküsü olmuştur. 


İçindekiler

- KAMU HUKUKUNUN ALANI/ David J. Danelski
- DEVLET "BİLİMİ" ÜZERİNE/ Harry Eckstein
- YENİ BİR SİYASAL SİSTEM MODELİ/ Maurice Duverger
- MUHALEFET/ Klaus von Beyme - Robert V. Daniels
- DEMOKRASİNİN ÜÇ PARADOKSU/ Larry Diamond 

Dizisi: Çağdaş Türk Yazarları
Türü: Siyaset Sosyoloji 
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: İthal Enzo Cremy
Basım Tarihi: Mayıs 1996
Sayfa Sayısı: 186
Kitap Boyutları: 13,5 x 20,5 cm
ISBN No: 978-975-520-129-0
Barkod No: 9789755201290

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!