İkinci Meşrutiyet dönemi öğrenci ayaklanmaları

Dr. Yücel Aktar, “öğrenci olayları”nın günümüze özgü olmadığını belgeliyor, bu “olay”ların ülkelerin ekonomik ve siyasî düzeyde problemli dönemleriyle orantılı geliştiğini ortaya koyuyor. Aktar’ın konu aldığı dönem, Türkiye’de 1940’lardaki yeni kıpırdanmalara kadar öğrenci hareketlerinin en yaygın ve kitlesel biçimde ortaya çıktığı yılları kapsıyor.

"İkinci Meşrutiyet Dönemi'nde ‘Üniversite Öğrenci Olayları’nı içeren bir konuda araştırma yapma isteğimin nedenlerini, kitap ikinci baskıya hazırlanırken ve aradan geçen bunca zamandan sonra değerlendirmeye kalktığımda bugüne kadar üzerinde hiç durmadığım ve düşünmediğim çarpıcı bazı gerçeklerle yüz yüze geldiğimi gördüm.

Sanırım bu konuya seçmemdeki asıl neden; meslekten öğretmen olarak, öğrencilerin her türlü sorununa yakın olmak, çözüm aramak ve en önemlisi de onları her zaman karşılıksız sevmek duygularının bilinçaltındaki bir yansımasıydı." 
Dr. Yücel Aktar

Dizisi: Siyaset Sosyoloji Dizisi
Türü: Siyaset Bilimi
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: Enzo Cremy
Basım Tarihi: Mayıs 1999
Sayfa Sayısı: 288
Kitap Boyutları: 13,5x19,5 cm
ISBN No: 978-975-520-165-8
Barkod No: 9789755201658

Kapak Fotoğrafı: Şehbal'in 15 Teşrin-i evvel 1328 (1912) tarihli sayısında yayımlanan Sultanahmet'deki ikinci miting fotoğrafı

Dr. Yücel Aktar, 1939'da Kilis'te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini memleketi olan Urfa'da tamamladı. 1962 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Aynı Fakülte'nin Yakınçağ Tarihi Kürsüsü'nde "Bab-ı âli Nümayişi" konulu master ve "İkinci Meşrutiyet Dönemi Öğrenci Olayları" üzerine de doktora yaparak edebiyat doktoru ünvanını aldı.

Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu'nda öğretim üyesi olarak görev yapan Yücel Aktar, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'ndan 1990'da albay rütbesindeyken kendi isteği üzerine emekliye ayrıldı.


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!